House I renovation

This is a renovation plan for a tower apartment building in a prime location in Tokyo. Since this was a partial renovation rather than a skeleton renovation, I was conscious of planning to bring maximum effect with minimum renovation.
The wall that separated the living room from the hallway was replaced with a sliding door. The corridor, which tends to be dark and isolated, was planned as a new space that can be used as one with the living room.
Of course, the privacy of the living room can be secured when the sliding doors are closed. However, by using translucent polycarbonate for the sliding doors, it is possible to gently connect the entire house while ensuring thermal insulation.
The kitchen was modified from the existing L-shaped kitchen to a Type II kitchen, which improved flow, safety, and openness in the kitchen.



Floor Area:85sqm
​Completion:2022

東京都内の一等地に建つタワーマンションの改修計画です。リビングを中心とした生活の主空間と各個室とを緩やかに繋ぐこと、また、今回はスケルトン改修ではなく部分的な改修であったため、最小限の改修で最大限の効果をもたらすことを意識しました。
リビングと廊下を分断していた壁を引戸に変更し、暗く孤立しがちな廊下をリビングと一体的に利用できる新しい空間として計画しました。引戸を閉じるとプライバシー性と断熱性を確保しながらリビングの明かりや音を適度に透過させ、家全体を緩やかに繋ぐことができる計画としました。
キッチンは既成のL型のキッチンからフルオーダーのⅡ型に改修することで、動線、安全性、キッチン内の開放性を向上させました。



延べ面積:25坪
​2022年竣工

 

L1009267.jpg
L1009266.jpg
L1009306-2.jpg

豊島区 高田1丁目 コンクリート 住宅 三階建て 神田川 緒方 honest house architecture concrete 

L1009366.jpg
L1009418.jpg
L1009410.jpg
L1009285.jpg
L1009406-2.jpg

2022 🄫 OGATAYOHEI